Lékárna U Rajské zahrady  Praha 9
281 914 999

Dejte šanci pohance!

21.10.2020

PO DLOUHÝCH LETECH ZAŽÍVÁ POHANKA JAKO PLODINA S LÉČEBNÝMI ÚČINKY SVŮJ COMEBACK DO NAŠÍ KUCHYNĚ. POKRMY Z NÍ UPRAVENÉ JSOU VÝŽIVNÉ, CHUTNÉ A LÉČÍ. JE TO MULTIVITAMÍN, KTERÝ NÁM DÁVÁ PŘÍRODA. NAVÍC JE DIETNÍ, BEZLEPKOVÁ, A PROTO JI LZE NAZVAT BEZ NADSÁZKY KRÁLOVNOU ZDRAVÉ VÝŽIVY.

Dejte šanci pohance!Pohanka je královnou zdravé výživy
Podle nálezů znali lidé pohanku již před 2500 lety. Za její kolébku jsou označovány jižní svahy Himalájí. V počátečním stadiu klíčení vyžaduje slunečné počasí a v době dozrávání je citlivá na kolísání teploty vzduchu. V Čechách se začala pěstovat ve 12. století. Neoblíbenější byla v 16. století, kdy byly základem výživy obilné a pohankové kaše. V posledních letech zaznamenala renesanci a stala se královnou zdravé výživy. Za svůj název vděčí pohanka patrně Tatarům – pohanům, kteří ji při nájezdech do Evropy, jako výživnou potravinu, vozili v kožených vacích zavěšených na sedlech.

Nejdůležitějším vitamínem v pohance je Rutin – vitamín P, který nám pomáhá při léčbě cévních onemocnění. Zabraňuje lomivosti, praskání cév, ředí krev a tím pomáhá celkově při krevním oběhu...

Není pohanka jako pohanka
Pohankový mlýn Šmajstrla nacházející se ve Frenštátě pod Radhoštěm loupe pohanku tradičním, mechanickým způsobem již přes 150 let. Ze zrna odstraní pouze slupku a nijak ji tepelně neupravují. Proto v pohance zůstávají veškeré vitamíny, které jsou v ní přirozeně obsaženy. Pohanka loupaná termickým způsobem je pohanka pražená – spálená, znehodnocena o vitamíny, aminokyseliny, ochuzena o minerální látky. Je tvrdá a má pachutě. Barva této termicky loupané pohanky je tmavě hnědá, podobná pohance neloupané. Málo kdo si uvědomí, že takto loupaná pohanka je mrtvá, zbavena vitamínů a aminokyselin. Má jinou chuť, jsou v ní schované plísně, které vybují při špatném zacházení s pohankou v období sklizně. Pohanka se po sklizni musí vysušit, aby se tomuto zabránilo. V zemích jako je Čína, Rusko, Ukrajina, Polsko či Litva tento postup nedodržují, pohanka „zatuchne“ a už není vhodná ke konzumaci, pouze k výsevu. Bohužel pražením se plísně schovají, ale nezničí úplně.

ČÍST CELÝ ČLÁNEK


« zpět